Votul alternativ

De când cu revolta de prin țară, îmi amintesc la ce discuții am asistat despre politică și cum merge sistemul. Toate par mai degrabă negative și fără soluție, că petrolul se termină, că democrația nu merge, sistemul e corupt (peste tot în lume), că economia actuală nu funcționează decât pe creștere continuă, consumerismul nu crează decât dependențe și record la depresii…  Simt cum mă ia durerea de cap. Sunt influențabilă, orice emoție negativă îmi strică măcar jumătate de oră din calmul meu natural, :P, deci trebuie să fiu grijulie. Să hrănesc mintea și cu soluții, nu numai probleme.

Aici intervine votul alternativ, o soluție care s-a ivit în discuția despre democrație. Una dintre cele mai mari probleme ale democrației este că promite votul majorității și de fapt se bazează pe reprezentanți aleși pe bază de vot, care nu ies întotdeauna cum vrea majoritatea. Nu vreau să intru în discuții dacă majorității ar trebui să i se acorde atâta putere, democrația este sistemul cel mai bun pe care-l avem, dar oamenii sunt tot mai dezinteresați să meargă la vot, în principal pentru că nu se simt reprezentați. Deci, pare că democrația eșuează exact în punctul în care ar fi trebuit să exceleze. Sistemul are bube, care pot duce foarte ușor la corupție și o competiție formată numai din două partide, o tendință vizibilă nu numai la noi.

Cel mai bine se înțelege din filmele lui C.G.P.Grey, un profesor din UK, din câte am dedus eu, care s-a gândit să explice câte ceva pe înțelesul tuturor: de la cafea, time management pentru profesori și de ce se schimbă ora, până la 2012 și sistemul de vot.

Aici este sistemul de vot actual explicat pe scurt, cu animale bineînțeles, ca să ne uităm la ceva drăguț în timp ce gândim. Și o demonstrație foarte bună despre cum 80% din oamenii care au votat ajung să fie nemulțumiți cu cine a ieșit.

Și sistemul propus ca alternativă. Toată ideea este să ai vot cu preferințe, adică atunci când votezi, nu mai ești forțat să o faci strategic, nu-mi place deloc de ăla, așa că îl votez pe celălalt numai ca să nu iasă el. De câte ori nu ne-am trezit că se îmbulzește lumea în ultimele ore de vot numai ca să voteze cel mai mic rău? Votul alternativ dă ocazia mai multor partide să existe și să aibă o părere contrară față de a partidului favorizat. Și asta e intenția, nu? Să fie îndeajuns de multă competiție între ei încât să aibe grijă să nu calce în strachini ei singuri. Nu să trebuiască să-i tragă cineva de mânecă ca să le amintească unde sunt și, mai ales, de ce sunt acolo: să reprezinte oamenii.

Nu e o soluție perfectă, dar mie mi se pare foarte realizabilă și funcțională. Ideea e că partide mici au tot ieșit în ultimii ani și au fost înghițite, trebuie încurajatată schimbarea, numai așa ne propunem să evoluăm constant.

Tot ce trebuie să schimbi e un sistem de gândire și niște buletine de vot. Un fleac!

Etichetat , , , , , , ,

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s

Anunțuri
%d blogeri au apreciat asta: