Șoldurile femeii*

De când m-am apucat de croitorie (sau creatorie cum îmi place mie mai mult) am pornit cu un țel foarte precis în minte. Vreau să creez haine pentru fiecare corp în parte, vreau să descopăr ce evidențiează fiecare trăsătură în parte, care sunt hainele care te fac să te simți bine, și comode și avantajoase. E o muncă de o viață, un studiu continuu, un fel de sociologie a hainelor și, nu-i așa, am toată viața înainte. 🙂

Imaginile cu care suntem bombardate în fiecare zi, inevitabile: pe net, pe stradă, în reviste, etc. prezentate ca idealuri și modele de admirat, prezintă o fantezie. Nu știu câte femei știu asta, că e un statut de fantezie, era un articol despre asta pe StyleDiary pe care nu-l găsesc momentan, că totul e creat special pentru a stârni reverii și dorințe. Internetul a popularizat efectele adverse ale  Photoshopului, dar nu se reduce numai la asta.

În primul rând toate fotomodelele au vârste foarte mici, încep de la 13-14 ani, majoritatea au 16-18. Când mai descopăr câte o fată din asta, a cărei fizionomie trădează vârsta, mă surpinde să văd că hainele ei nu sunt tocmai tinerești. Lungimi și lărgimi dificile, care arată bine pe un corp tănâr (apropo de lucruri bătrânești, ce frumos e paltonul de mai jos! 😛 ).

*

Încadrarea, luminile, machiajul, coafura sunt deja cunoscute, dar țin să le reamintesc. Oricine care a încercat să facă un portret sau o poză întreagă vreodată a intuit poate importanța lor. Oricum, până nu vezi tu impactul direct, cu greu poți să-l conștientizezi pe deplin.

Și într-o seară, tot mă uitam la poze să mai văd o idee, o culoare, ce vine bine pe ce conformație și am avut o mică revelație. Că modelele sunt atât de mici pentru că atunci e feminitatea la maxim, pielea e proaspătă, trăsăturile de femeie s-au dezvoltat, dar nu cât să fie șoldurile late, adică prea femeie. Totul e cât trebuie atunci. Bun, dar cât trebuie pentru ce anume? Doar nu sunt idealul suprem? Pentru că, nu-i așa, au existat vremuri când omul ‘împlinit’ era considerat sănătos și prosper. Medicina și știința ne-au învățat  că alimentația echilibrată și moderația sunt cheia sănătății. Nu se știe când vor exista descoperiri care poate vor schimba ceea ce considerăm noi acum adevăr dovedit și ni se vor schimba și idealurile. Ei bine, sunt ce trebuie pentru fotografie și pentru haine.

Pentru că, momentan, orice obiectiv are o distorsiune, adaugă kilograme. Și nu mai arată bine, nici hainele, nici omul. În opinia celor care vor pozele. Asta e toată motivația pentru modele atât de slabe și atât de tinere. Pozele acestea au stârnit toată filozofia asta, fata asta are probabil 15 ani, iar silueta ei e rectilinie/filiformă/ infantilă/șnur/ etc. Poate trebuie cunoscută pe scară largă motivația asta, să fie ca steluțele alea din oferte, care de obicei înseamnă vești proaste. Poate ar trebui să fie și steluțe cu vești bune.

* Modelul din acestă poză poartă CevaScump, CevaMultPreaScump și Tocuride1km, în Photoshop i-au fost reduse cearcănele și uniformizată pielea, modficate șoldurile spre 70cm (-15cm) și bustul spre 60cm(-20cm); are 16 ani.

*

N-am nimic împotriva fetei ăsteia, bravo ei că are contracte la vârsta ei, că face un ban. N-am nimic nici împotriva firmei respective, e normal să-și urmărească interesul să vândă, să angajeze modele care să poată purta 80% din hainele lor. N-am nimic nici împotriva faptului că nu există încă legi care să reglementeze marketingul și până unde poate merge el. Sunt indignată, nu vreau ca lucrurile să fie așa, dar mi se pare că cea mai bună soluție este la îndemâna fiecăruia, informația îți dă puterea de a alege.

În acest caz, dacă știi cât mai multe despre acest proces, ajungi să te accepți așa cum ești, mai repede. Și poți să te ferești conștient de capcanele marketingului, de identificarea cu imaginea pe care o vezi, de nefericire permanentă pentru că asta e premiza de la care pornesc reclamele, de lucruri inutile dorite pentru că ai aflat de existența lor.

Concluzia este că trebuie să ne reamintim singuri permanent că suntem foarte influențabili, și dacă te simți foarte nefericit cu tine într-o zi, închide televizorul, calculatorul, ce-o mai fi, ieși afară și observă oamenii. Vezi câți din ei sunt sau ți se par că sunt atât de slabi/grași/urâți/bogați… mai nu știu ce de cât tine. Se poate completa cu orice aici.

încântător: jachetă și bocanci militari, rochie plisată romantică, turban înnodat

Ca de exemplu cu fata asta, încântătoare și cu propria ei personalitate. 🙂

2 gânduri despre „Șoldurile femeii*

  1. […] și care nu au nevoie de curaj pentru asta. Oameni care fac lucruri mărunte să strălucească în simplitatea lor. Oameni care […]

  2. Diana spune:

    Frumos scris 🙂

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s

Anunțuri
%d blogeri au apreciat asta: