Ecologizare Făgăraș cu Terra Ecologica

Weekendul trecut a fost o ecologizare în Făgăraș organizată de Terra Ecologica. Pentru că e deja a treia, iar eu am participat la prima, care a durat o săptămână, 22-28 august, voiam să laud puțin ONG-ul ăsta.

E o organizație mică și serioasă, prima care a început împăduririle, cel puțin în zona București. Această inițiativă de a curăța munții vine de la niște montaniarzi originali, care respectă și admiră muntele și devin mai buni prin asta. De când sunt mică particip la acest tip de acțiuni, am avut și o ecologizare organizată împreună cu ai mei în Rarău, ce se va repeta.

Principiul este simplu: dacă tot cari conserve pline după tine la munte, poți căra conservele goale înapoi. Chiar dacă sunt munți de gunoaie (sic!) în jurul tău, nu e un motiv să adaugi și tu la grămadă. Ne-am îngrozit cu toții, și turiști și ecologiști, de câte gunoaie erau la refugii. Și, din păcate, majoritatea erau lăsate de străini, ușor de recunoscut după ambalajele în diverse limbi necunoscute. Deci delăsarea este cel mai ușor de imitat. Sau poate sunt doar la fel de needucați precum noi? Eu cred că e mai degrabă puterea exemplului.

Am avut un traseu frumos, mai sus de Lala ne-am pornit spre Fereastra Zmeilor, sau Portița Arpașului (după cum îi zice harta), după care e traseu de creastă, trecând prin La 3 pași de moarte (ce nume frumoase, pline de poveste) ajungi la Călțun, după un urcuș abrupt pe Vf Mircii te bucuri de un coborâș la fel de abrupt dar cu priveliște spre lacul Podul Giurgiului. De acolo am coborât și am tras noaptea la cabana Turnuri. Scopul ecologizării a fost să curățăm cât mai mult de la cele mai frecventate refugii, de aceea în fiecare dimineață am urcat la un refugiu, iar seara am coborât cu gunoaiele. Așa am curățat refugiile de la Fereastra Zmeilor și Călțun. La Podul Giurgiului am curățat și seara când am ajuns și dimineața înainte să plecăm.

În prima poză se vede creasta spre care ne îndreptăm, iar în cea de mai sus curățăm groapa  de lângă refugiul Fereastra Zmeilor. Soluția găsită de alții la refugiul acesta, ca peste tot în Făgăraș de altfel, a fost să lase doar conservele într-o groapă special marcată. În poză se vede semnul, în culorile traseului, cu săgeata arătând spre capul meu. Mai trebuie niște becuri care să se aprindă în ordine, să sublinieze direcția. 😛

N-au avuto idee rea oamenii, au lăsat cele mai grele gunoaie care  nu miros (dacă sunt goale) și când se oxidează și de dizolvă toată chimicalele cu care au fost tratate, sunt în mediul lor natural. 😀  Însă, încurajează alte gunoaie prin comportament maimuțăresc, durează sute de ani până se degradează și sunt o resursă atât de prețioasă.

Acesta este un argument pe care vreau să insist, reciclarea și tot comportamentul conștient ecologic sunt în primul rând pentru oameni și pentru specia noastră. Majoritatea mesajelor în aceasă direcție spun că distrugem planeta pentru sensibilizare. Într-adevăr o distrugem, luăm de bun ceea ce primim de la ea, consumăm în câteva secunde materii prime care au durat sute de ani să ajungă în stadiul în care să ne folosească nouă, stratul arheologic al generației noastre de consum va fi probabil plin de gunoaie, etc. Însă, în ciuda tuturor acestor probleme și agresiuni planeta va supravețui. Poate vor dispărea toate speciile pe care le cunoaștem acum, intoxicate de gunoaiele noastre, dar alte specii mai rezistente vor evolua. În decursul a mii de ani gândacii vor predomina, cei mai rezistenți și adaptabili, nu noi. Știu că este ceva foarte îndepărtat, dar acțiunea de acum dictează direcția. Iar indiferența sau imitarea este o decizie, deși nu o realizăm de fiecare dată.

După ce am curățat, am coborât fiecare cu ce-a putut duce. În prima zi am fost patru oameni, fiecare a cărat trei sau patru saci, unul de conserve și restul de plastic și alte ‘chestii’ ușoare. Parcă la sfârșit erau 15 saci. Deși nu am eliberat toată groapa, s-a cunoscut și vor fi oameni care o vor rata cu ocazia asta.

Sacii de aici, de la refugiul Călțun, au fost una dintre cele mai grele experiențe prin care am trecut. La câte gropi de gunoi am curățat până acum, niciodată nu mi s-a făcut rău. Acum da, iar gunoaiele astea se adunau la intrarea refugiului. Dimineața te trezești să admiri răsăritul și ești întâmpinat de cel mai încântător damf. 🙂 În schimb am avut norocul să ne ajute niște băieți să-i cărăm la vale.

 Ce bucurie să mai vezi și pe alții care gândesc la fel .:)

O mică pauză pe drumul de întoarcere. Aici ne-am oprit să lăsăm resturile menajere la îndemâna unor creaturi care ar putea să le folosească, în loc să se irosească.

Unul din avantajele voluntariatului este că întâlnești oameni faini cu care sigur ai măcar muntele și ecologia în comun. N-am întâlnit vreo excepție până acum. Acesta este Sergiu, voluntar veteran ca și mine, numai că mai tinerel, care a fost însoțit de Morgen Rot, pe care îl vedeți în poza de mai jos.

Aceasta este Fereastra Zmeilor. Destul de mică dar totuși impresionantă că s-a format așa, că a dat naștere unei povești prin numele ei. Iar Morgen Rot, un ‘pârș‘, căruia tot îi spuneam ‘șpâr’, care călătorește peste tot în lume și vrea poze ca suveniruri.;)

Aici suntem La trei pași de moarte care la început a fost doar un coborâș și un urcuș pe lanțuri dar după aceea au mai venit niște prăpăstii care cred că erau incluse în aceeași zonă. Aici e cea mai relaxată urcare, doar de asta ne-am oprit să facem poze, să pară periculos că ne ținem de lanțuri. 😀

Uite-l și pe Morgănel cum urcă. 🙂

Popasul dinainte de Vf.Mircii abrupt pe oricare parte o iei, dar după el era refugiul Lacul Giurgiului. Aproape nu mai aveam apă la pasul ăsta, următorul izvor fiind la refugiu. Oricum, ne-a ars soarele ăsta și acum am urme de la pantalonii scurți. 🙂 Am avut noroc de soare în Făgăraș, fenomen destul de rar, din câte spun legendele.

La refugiul Podul Giurgiului erau două astfel de gropi, plus una în curs de formare. Lacul și râul era plin de pungi și ambalaje zburate, turiști treceau permanent, veneau 2-3 noi, dispăreau 2-3 care stătuseră pe acolo, mai scăpau chestii în urmă.La Podul Giurgiului sunt două refugii, cel vechi care e precum cel de la Călțun și cel nou care e dublu ca mărime, cu termopane izolație modernă, niște paturi din grilaje mari, cam înfricoșătoare în opinia unora. În schimb erau panouri solare care alimentau aceste leduri. 🙂 M-am bucurat mult să le văd. Următorul pas: o priză. 😀

A doua zi am atacat gropile cu mai multe forțe, a venit ajutorul care a urcat din cealaltă parte a muntelui. Voluntari de la TransMont Făgăraș, Diana, Andrei și Răzvan, toți urmau să treacă într-a noua în câteva săptămâni și totuși cu timp pentru curățenie și munte.

Și am strâns 25 de saci. Toți erau de conserve sau de lucruri adunate din apă, deci foarte grei. Am hotărât să mai facem o ecologizare și să-i ridicăm data viitoare. Cu ajutorul sacilor adunați se vede și refugiul cât de mare e. 🙂

Ei și aici e groapa acoperită. Dacă n-ar fi același cort albastru nici eu nu mi-aș da seama că acolo afost o groapă de gunoi 😛

O pauză înainte de coborâre unde l-am recuperat și pe Nae fondatorul Transmont. Am profitat de soare, am luat o îmbucătură și înapoi la drum.

După cabana Podragu la care am stat cât să ne regrupăm și să bem un ceai am continuat spre Turnuri, unde urma să dormim. Pe cărare ne-am întâlnit cu ceata de măgăruși care aduceau cola și bere pntru cabana. Trebuie să recunosc că m-ar tenta să fiu cabanieră măcar un sezon. Te angajează după CV, durează toată vara, ai numai numai munți în jur, vezi măgărușii zilnic, ce poate fi mai frumos?

Am primit o cameră cu zece paturi suprapuse, am dormit sus, ca și acasă de altfel și am rezolvat mistere până am adormit. A fost ca în tabăra în care n-am fost când eram mică. 😛

Zmeură

Următoarea zi am pornit de dimineață, pentru că urma o coborâre de șase ore, cu speranța că prind trenul înspre București de la 15.00 din gara Ucea (alt nume exotic). Pentru că eu eram singura care trebuia să plec mai devreme, mi-am luat la revedere cum trebuie, mi-am umplut stomacul cu multă zmeură și mure, buzunarele cu pietre de toate culorile și bidonul cu apă de munte.

Mure făgăraș

La tot pasul erau cascade, înverziți și picurători ca-n Amazon, o intrare de veche mină părăsită, numai aventuri.:)Restul echipei a continuat fără mine spre Scara, unde s-au mai întâlnit cu vreo patru, ca să curețe la acel refugiu. Au avut neplăcuta surpriză să fie mult mai multe gunoaie decât cu două săptămâni în urmă, când trecuse iscoada pentru estimarea sacilor. Am regretat că n-am mai stat, aș fi fost de ajutor.

Toată ecologizarea asta e o dovadă că fiecare om contează, că fiecare om poate participa la schimbare. Dacă fiecare s-ar strădui să facă cât poate de bine în colțul lui, să încerce să-și depășească limitele cu fiecare nouă problemă, în curând ne-am da seama că am participat la schimbare și că nu e nimic chiar atât de negru. 🙂

7 gânduri despre „Ecologizare Făgăraș cu Terra Ecologica

 1. sorin spune:

  Cand s-a petrecut toata treaba asta cu curatenia?
  Cheama-ma si pe mine data viitoare.

 2. […] actele de bunătate. Cea mai bună metodă de a face asta e prin voluntariat, după cum am vorbit aici și aici. Oricum, acest TedTalk m-a convins să mai încerc și altfel, să-mi depășesc niște […]

 3. […] bună­tate. Cea mai bună metodă de a face asta e prin volun­ta­riat, după cum am vor­bit aici și aici. Oricum, acest TedTalk m-​a con­vins să mai încerc și alt­fel, să-​mi depășesc […]

 4. Stefan spune:

  nice blog ,and brilliant picture !

 5. […] acesta, am avut de ales între ecologizare pe Făgăraș, ca anul trecut, sau FânFest. Grea alegere, dar, după ce ne-am asigurat că sunt îndeajuns de […]

 6. Dexez spune:

  […] acesta, am avut de ales între ecologizare pe Făgăraș, ca anul trecut, sau FânFest. Grea alegere, dar, după ce ne-am asigurat că sunt îndeajuns de […]

 7. ALU spune:

  Aveti respectul meu pt curatenia tarii.
  Emil-Voivodeni-SJ

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat: